Δράση για την αποδοχή στη διαφορετικότητα

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας, το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας συζήτηση ανάμεσα στους μαθητές/ριες των δύο τμημάτων της Ε’ δημοτικού και την ψυχολόγο του σχολείου. Η συζήτηση έλαβε χώρα σε αίθουσα του σχολείου η οποία είναι εξοπλισμένη με προτζέκτορα έτσι ώστε οι μαθητές/ριες να έχουν πρόσβαση σε οπτικοακουστικό υλικό και να μπορέσουν να εμπλακούν στη συζήτηση πιο εύκολα και γρήγορα.

Συγκεκριμένα, το θέμα που αναπτύχθηκε και συζητήθηκε διεξοδικά ήταν ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των μαθητών/ριών και η αποδοχή στη διαφορετικότητα. Στην αρχή, προβλήθηκαν τα καίρια σημεία μιας ταινίας που έθιγε τα διαφορετικά εμφανισιακά χαρακτηριστικά ενός παιδιού και τις αντιδράσεις που δέχθηκε και αντιμετώπισε από τα άλλα παιδιά εξαιτίας αυτής της διαφορετικότητας. Με αφορμή το βίντεο η ψυχολόγος ξεκίνησε τη συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε έμφαση στο πόσο σημαντικό και ουσιαστικό είναι να σεβόμαστε και να αποδεχόμαστε όποιο παιδί μπορεί να είναι διαφορετικό από εμάς. Επίσης, επισημάνθηκε ότι οφείλουμε να είμαστε ευγενικοί ο ένας με τον άλλον και να δείχνουμε σεβασμό στον καθένα καθώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχει συναντήσει το κάθε παιδί στην πορεία της ζωής του.

Οι μαθητές/ριες έδειξαν έντονο ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια της κουβέντας-συζήτησης αφού όλοι/ες εξέφρασαν τις απόψεις τους αλλά και απορίες οι οποίες απαντήθηκαν με χαρά από την ψυχολόγο. Όλα τα παιδιά έφυγαν χαμογελαστά και σε παρέες για το διάλειμμα.

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023