ΜΗΝΑΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

Με αφορμή την 21η Μαρτίου η οποία έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού, οι μαθητές των 3ου και 13ου Δημοτικών Σχολείων Καρδίτσας σε συνεργασία με την Κοινωνική Λειτουργό κ. Ταξιάρχη Ειρήνη και τον Σύλλογο Διδασκόντων, παρακολούθησαν δράσεις για το συγκεκριμένο θέμα.  Οι δράσεις διήρκησαν ένα μήνα και πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα τμήματα των παραπάνω σχολείων ξεχωριστά τόσο μέσα στις σχολικές αίθουσες όσο και στον προαύλιο χώρο του σχολείου.

Στα πλαίσια αυτών των δράσεων οι μαθητές ανάλογα με την ηλικία τους και το αναπτυξιακό  τους επίπεδο, παρακολούθησαν σχετικές ταινίες και βίντεο. Στις μικρές τάξεις έγιναν βιωματικές δραστηριότητες για την μάθηση
των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών σύμφωνα με την σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού.

Επιπρόσθετα διαβάστηκαν σχετικά παραμύθια για την διαφορετικότητα και αποτυπώθηκαν από τα παιδιά μέσω ζωγραφικής. Ακόμη τα μεγάλα παιδιά γράψανε γράμματα προς τους πρόσφυγες αλλά και σχετικά ποιήματα.

Το ζήτημα βεβαίως του ρατσισμού είναι πολύ μεγάλο και δεν εξαντλείται σε ένα μήνα. Οι δράσεις όμως αυτές ήταν ένα ερέθισμα για τα παιδιά για να αποκτήσουν αισθήματα ενάντια σε κάθε μορφή βίας, να μάθουν τα δικαιώματά τους και να αναπτύξουν την αξία της αλληλεγγύης.